måndag 24 augusti 2015

5 Ekonomiska knep

5 knep till att hitta på saker men tänka ekonomiskt:

1. Skriv en budgett.
Det är jätte lätt. Skriv in hur mycket du får in varje månad samt om du har några utgifter som kommer varje månad. Ex. du får in 10.000 och har utgifter på 5.000. (kan vara hyra och mat om man inte bor hemma, eller att man betalar för att bo hemma eller ja, vad som helst.) Vad gör man då med resten av pengarna? Jo man skriver en plan. Kom överens med dig själv om att varje månad lägga undan pengar, med andra ord spara pengar och ha en buffert, ett belopp som du själv kommer på (ex. 2.500 i månaden), resten av pengarna lägger du upp en plan på. ex. 1.500 att roa sig för, 500 för kläder, 500 för övrigt (om någon fyller år snart eller om något oväntat kommer upp så att du kan ha råd med det utan att ta från sparkontot.

2. Välj billigare alternativ.
Om du ska luncha med en vän, välj ett billigare alternativ till lunch. Istället för att gå till en fin restaurang med lunch för 150 kr. finns det massor av alternativ, ex. espressohouse mini sallader, jätte goda och mättande för bara 37kr! Panini sallader, finns flera för under hundra lappen :) Och löjligt goda! 

3. Våga tacka nej.
Det är lätt att man säger ja även när man är pank för att man har en polare som övertalar än. Men säg det i tid! Säger man det i sista stund kan det bli irritation över att man hoppats eller förberett sig för an fin brunch på en lyx restaurang men slutar upp på donken.

4. Ta minus på andra saker.
Lägg lite mer pengar på nöjen från din budget, men kom ihåg att lägger du mer pengar på en punk försvinner pengar från en annan. Men ta det inte från en viktig punkt som sparande! Ta det från kläd kontot eller övrigt. Men se till att vara noga och ändå ha koll på vart du lägger pengarna och ha en plan.

5. Få en till inkomst.
Är du inte nöjd med din inkomst, jobba upp dig, kolla efter ett extra jobb eller sök till en utbildning antingen för att få CSN och / eller för att plugga för att få dig ett annat jobb. Ex. finns det något du vill lära dig men aldrig tagit tag i? Som ett nytt språk, typ Franska, ta en kurs eller plugga det 1 eller 2 terminer och få in lite extra från CSN och skaffa ett extra jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar