fredag 23 januari 2015

Alla spindlar är giftiga

Ville bara slänga upp ett litet inlägg, tänkte köra något helt annat, så tänkte köra 10 djur fakta :) Jag älskar att studera djur och vet rätt mycket fakta om olika djur. Så tänkte dela med mig lite, kan ju alltid vara kul att veta liksom ;) Så valde ut 10 djur o skrev väldigt kortfattat någon/några fakta om djuret :)

1. FAKTA OM SKÖLDPADDOR: 

Det finns cirka 260 sköldpaddsarter. Arterna brukar indelas i Havs- Land- eller sumpsköldpaddor. Sköldpaddor kan skifta mellan att vara köttätare eller växt ätare och kan skifta mellan att vara som minst några centimeter (ca 10) till 2 meter.


2. FAKTA OM RÅTTOR:

Råttor är allätare och kan därmed äta allt ifrån kött till växter. Han råttor är generellt lugnare än honorna men kan även ha svårare att bilda 'flock'. Eftersom att råttor är flockdjur så finns det lag på att man minst måste ha 2 råttor (finns undantagsfall) för att de ska må bra som husdjur.


3. FAKTA OM ORMAR:

Ormar är rovdjur. De äter främst mindre till medelstora djur som olika typer av gnagare, fåglar och groddjur. Ormen sväljer bytet helt och kan äta djur som är 3 ggr så stora som deras egna huvud. De 2 huvuddelarna ormar generellt delas in i är antingen giftormar eller pytonormar.


4. FAKTA OM PAPEGOJOR:

De flesta papegojorna är växtätare. Papegojans näbb fungerar till flera olika saker, så som bryta ner föda (ex. frukter med skal eller liknande), kommunicera med andra papegojor samt som griporgan. I Australien finns det flest arter av papegojor.


5. FAKTA OM GRODOR:

Grodor behöver aldrig dricka då de absorberar vatten genom sin hud. Det finns flera grodor som kan hoppa upp till 20 ggr sin egen längd. En groda lägger ägg i dammar och kan lägga upp till 40.000 sådana. Näsa och ögon är placerade högt på grodans huvud, då kroppen befinner sig under vatten.


6. FAKTA OM ILLRAR:

Illern tillhör djur gruppen, mårddjur. Illern blir strax under 10 år gammal. Illern är endast en ras men som finns i flera olika former, färger och mönster. Illrar, som andra mårddjur är ett rovdjur och äter främst mindre djur som fåglar och gnagare, men äter även ex. fisk.


7. FAKTA OM SPINDLAR:

Det finns ca 30.000 kända spindelarter, varav alla spindlar är giftiga, men bara ca 200 av arterna har ett såpass skarpt gift som kan skada människor. Spindlar är rovdjur och fångar byten med sina nät och förlamar / förgiftar sedan bytet, därför är det inte mer än naturligt att alla spindlar har gift.


8. FAKTA OM HUNDAR:

Hundar är allergiska mot flera saker än ex. choklad, de är även känsliga mot russin, vindruvor samt kokt lök. Hunden svärtas genom trampdynorna. Hunden är inte färgblind, den har dock ett sämre färgseende och mer begränsat. Hunden har omkring 1.700 smaklökar.


9. FAKTA OM ÖDLOR:

Ödlor är reptiler. Det finns mer än 4.500 arter ödlor så som kameleonter, leguaner, geckos m.m. De flesta ödlor, från skillnad från ormar, har ögonlock. Tungan används för att 'smaka av' luften omkring dem, ungefär som en kombination av näsa och mun. Det finns ödlor som saknar ben. 


10. FAKTA OM HAMSTRAR:

Hamstrar är gnagare och är besläktade med ex. kaniner och marsvin. Hamstrar 'hamstrar' maten, vilket innebär att de bevarar maten i sina utförbara kinder. Livslängden ligger på ca 2 år. Och flera hamstrar är nattaktiva. Hamstrar har starkt hörselsinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar